Vegan Mutfağı

Vegan mutfağı içinde et ve süt ürünlerinin yanı sıra hayvanlardan elde edilen yumurta, bal gibi ürünler de yer almaz. Felsefesinde çevreyi koruma, dini inanışlar ya da hayvanlara saygı barındıran veganlar için günlük diyet programı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Hayvanlardan elde edilen süt ürünleri yerine soya sütü, soya sütü ile yapılmış peynir ya da tofu, patates, kabak ve soya sütüyle yapılan vegan yoğurdu bu mutfağın en belli başlı gıdaları arasında yer alır.

Kahvaltılık Lezzetler

Vegan mutfağı ilk bakışta çok kısıtlı gibi görünse de aslında çok sayıda sağlıklı alternatif yiyeceği içinde barındırır. Veganlar için kahvaltıda peynir yerine tofu, yumurta yerine patates ya da kabak püresi gibi yiyecekler tercih edilir. Bu kahvaltılıklar içinde tüm zeytin çeşitleri çiğ badem, ceviz, salatalık, domates, biber, çemen, kabak ve patatesten yapılan börek gibi yiyecekler de rahatlıkla tüketilebilir. Ayrıca ev yapımı reçeller, pekmez, helva ve meyve salatası vegan kahvaltıları tatlandıran lezzetler arasında yer alır. Günümüzde popülerliği her geçen gün artan, vegan beslenme için çok sayıda kahvaltılık tariflere rastlamak mümkün. Saydığımız tüm bu besinler dışında her türlü yeşillik ile de kahvaltı sofranızı renklendirebilirsiniz.

Bilimsel temelli olarak yapılan bir çok araştırma vegan beslenmenin insan sağlığı üzerinde olumlu etkisini ortaya koymaktadır. Ancak bu beslenme doğru ve dengeli bir biçimde uygulanmaz ise bazı eksikliklere yol açabilir. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra bir yaşam biçimi olan vegan diyeti içinde, besin değeri yüksek ve doyurucu olan çok sayıda yiyecek yer alır. Genel olarak bitkisel protein oranı yüksek olan besinlerin tüketilmesi gereken vegan beslenme tarzında bulgura benzeyen ancak tamamiyle farklı bir tahıl türü olan kinoa önemli bir yere sahiptir. 100 gr kinoada bulunan protein oranı 4.4 gramdır. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu aminoasitleri de içeren bu tahıl türü vegan ve vejeteryan beslenenler için büyük bir öneme sahiptir.

Kinoa ile Yapılan Yemekler

İçerdiği yüksek oranda vitamin, minerallerden ötürü vegan mutfağı için büyük öneme sahip olan kinoa, A, B, C, D ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. Kinoa ile yapılan yemekler arasında omlet, makarna, kısır dolma ya da çorbalar da oldukça tercih edilen yemekler arasında yer alır. Yemeklerinizi hazırlarken pişirme tekniği açısından bir bardak kinoa için 2 bardak su kullanabilirsiniz.

Enfes lezzetleri ile vegan mutfağı